Monday، ۵ Khordaad ۱۳۹۹
پیش از پرداختن به مبحث پروتئین، لازم است کمی دربارهی رژیم غذایی بدانیم. برخلاف تصور عموم مردم، رژیم غذایی سالم همان رژیم لاغری نیست و هدفش گرسنگی کشیدن یا محروم ماندن از غذاهایی که دوست دارید، نیست. بلکه حس خوب، داشتنِ انرژی کافی و بهبود وضعیت سلامتی و تناسب اندام است که محور یک رژیم خوب قرار میگیرد. رژیم مناسب سهم درستی از سبزیجات، میوهها، لبنیات، مغزها، کربوهیدراتها و پروتئینهای گیاهی و حیوانی را در خود جا داده و روغن اشباعشده را حذف کرده است.
پروتئین از کلمهی یونانی پروتئوس (Proteos) به معنای «اولیه» و «قدم اول» برگرفته شده است؛ این اسم کاملا برازندهی این مادهی غذایی است چرا که مسئولیت سنگینی را در بدن به عهده دارد و میتواند رتبهی اول مواد مورد نیاز بدن را به خود اختصاص دهد.
رشد و ترمیم بافتهای استخوانی و ماهیچهای، افزایش قدرت بدنی، کاهش اشتها، بالارفتن سوختوساز بدن و کمک به تناسب اندام و حفظ سلامت بافتها و استخوانها در سنین بالا برخی از فایدههای پروتئین است.
برخلاف چربی و کربوهیدراتها که در بدن ذخیره میشوند، پروتئین در بدن نمیماند و نیاز به تجدید مصرف روزانه دارد.
رژیمهای غذایی پر پروتئین و کمکربوهیدرات این روزها پرطرفدارترین رژیمها هستند.
دیگر از آن زمان گذشته که تصور مردم این بود که پروتئین را تنها باید از حیوانات تهیه کرد. گیاهان هم منبع عظیم پروتئین هستند و میتوان سهم قابلتوجهی از نیاز به این ماده را با این مواد برآورده کرد.
مغزها یا همان چیزی که ما به عنوان آجیل میشناسیم منبع قابل توجه پروتئین را تشکیل میدهند که به دلیل نداشتن کلسترول نامناسب گوشت قرمز و همچنین مغذی بودن روغنشان، میتوانند جایگزین خوبی برای برخی وعدههای غذایی باشد. در عین حال مغزها راهی هستند به سمت پایایی زمین و صرفهجویی در مصرف منابع روبهاتمام حیوانی.
علت حضور پروتئین در رژیمهای غذایی، سیری طولانیتر با مصرف کالریهای کمتر است. رژیم غذایی پروتئیندار همراه با ورزش، ماهیچهسازی را در زمانی نسبتا کوتاه به دنبال دارد، به همین دلیل است که خیلی از کسانی که رژیم میگیرند، وعدههای غذایی بیشتری را در روز به پروتئین اختصاص میدهند.